YDS, E-YDS ve YÖKDİL'E İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER

YDS, E-YDS ve YÖKDİL'e dair sıkça sorulan bazı soruların cevapları ve bu sınavlara ilişkin bazı temel bilgiler şu şekildedir:


1. YDS, E-YDS ve YÖKDİL hangi kurum tarafından, ne zaman, nerede yapılmaktadır?

YDS, E-YDS ve YÖKDİL, her yıl ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimi çerçevesinde yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. ÖSYM'nin mutat sınav takvimi dikkate alındığında, İngilizce YDS ve YÖKDİL'in yılda iki kez yapıldığı (İlkbahar ve Sonbahar dönemleri) not edilmelidir. İngilizce E-YDS ise yılın her ayı yine ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Diğer dillerde yapılan YDS, E-YDS ve YÖKDİL için ise ÖSYM'nin sınav takvimine ve ilgili sınavın kılavuzuna bakmak gerekecektir. Bu sınavlar, ÖSYM'nin ilgili sınav kılavuzunda duyurduğu illerde ve merkezlerde yapılmaktadır. 


2. YDS, YÖKDİL ve E-YDS soru içerikleri, sayıları ve dağılımları nasıldır?

Her üç sınavda da, adaylara, çoktan seçmeli (test tipi) sorular sorulmaktadır. Her üç sınavda da toplam soru sayısı 80; adaylara soruları cevaplamaları için verilen süre ise 180 dakikadır. Her üç sınavda da yanlışlar doğruları götürmemektedir. Dolayısıyla, adayların sınav notları 100 üzerinden hesaplandığı için, her üç sınavda da her doğru cevabın not değeri 1,25'tir (örneğin sınavda 40 doğru işaretleyen bir aday sınavdan 50 not almış olur). YDS ve E-YDS'de soru içerikleri ve dağılımları tamamen aynıdır. Bu çerçevede, YDS ve E-YDS'de soru dağılımları şu şekildedir:

Ekran Resmi 2023-01-20 14.50.58.png

YÖKDİL'de ise, soru içerikleri YDS ve E-YDS ile aynı olmakla birlikte, iki soru kategorisinden (Diyalog Tamamlama ve Başka Şekilde İfade Etme) soru sorulmadığı için, soru dağılımları biraz daha farklıdır. Bu çerçevede, YÖKDİL'de soru dağılımları şu şekildedir:

  Ekran Resmi 2023-01-20 14.51.46.png

3. YDS ile E-YDS arasında fark var mıdır?

YDS ile E-YDS arasında, sınav içeriği açısından da, sınav süresi açısından da, sınav notunun hesaplanması ve hukuki geçerliliği açısından da herhangi bir fark yoktur. Diğer bir deyişle, her iki sınav da aynı içerikte yapılmakta, adaylara sınav boyunca aynı sayıda soru sorulmakta, adayların soruları aynı sürede cevaplanması istenmekte ve her iki sınavın sonucu hukuken eşdeğer olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, bu iki sınav arasındaki tek fark, YDS'nin basılı kitapçık üzerinden yapılması iken, E-YDS'nin elektronik ortamda (bilgisayar ekranı üzerinden) gerçekleştirilmesidir. Öte yandan, yukarıda da belirtildiği gibi, ÖSYM'nin mutat sınav takvimi dikkate alındığında İngilizce YDS yılda iki kez gerçekleştirilirken, İngilizce E-YDS yılın her ayında gerçekleştirilmektedir.


4. YDS, E-YDS ve YÖKDİL arasında zorluk açısından bir fark var mıdır?

ÖSYM'nin önceki yıllarda gerçekleştirmiş olduğu sınavlar dikkate alındığında, YDS ile E-YDS arasında sınav zorluğu açısından önemli bir fark olmadığı görülmektedir. Öte yandan, elektronik ortamda (ekrana bakarak) soruları çözmek ile kâğıt üzerinde kalem oynatarak soruları çözmek dikkate alındığında, bazı adaylar açısından, her iki sınavın da bazı avantaj ve dezavantajlar sunabileceği düşünülebilir. Ayrıca E-YDS'de, işaretlenen ve boş bırakılan sorular ile sınav süresini ana ekrandan takip edebilmek, sınav süreci yönetimi açısından adaylara belli bir kolaylık sunabilir.   YÖKDİL ise, her ne kadar soru çözüm stratejileri ve teknikleri açısından YDS ve E-YDS'den önemli bir farklılık arz etmese de, soru içeriklerinin adayın alanıyla (Sosyal, Fen, Sağlık) daha fazla ilgili olabilmesi nedeniyle, adaylar açısından biraz daha kolay olabilmektedir.


5. YDS, E-YDS ve YÖKDİL notları birbirinin yerine kullanılabilir mi?

YDS ve E-YDS aynı mahiyette ve tamamen eşdeğer sınavlar oldukları için, bu sınavlardan alınan notlar birbirinin yerine kullanılabilir. Diğer bir deyişle, bir adayın YDS notu hangi kurum veya idari ve akademik süreçler için hukuken geçerli ise, E-YDS notu da aynı kurum veya idari ve akademik süreçler için hukuken geçerli olacaktır. Ayrıca, YDS ve E-YDS; YÖKDİL'in hukuken geçerli olduğu tüm akademik kurumlar veya idari ve akademik süreçler için de hukuken geçerli olacaktır. YÖKDİL ise, sadece akademik kurumlar ve süreçler için hukuken geçerli olmaktadır. Öte yandan, YÖKDİL'in kendi içerisinde üç alana ayrıldığı ve hangi alanda akademik çalışma yapılacaksa muhtemelen sadece o alanın YÖKDİL notunun hukuken geçerli olacağı unutulmamalıdır. Kamu kurumlarında öngörülen dil tazminatları açısından ise, YÖKDİL'in değil, sadece YDS ve E-YDS'nin hukuken geçerli olduğu not edilmelidir. Nihayet, çok çeşitli kurum ve kuruluşların belirledikleri, ilgili kurum ve kuruluşlara veya idari ve akademik süreçlere özgü ve özel hukuki kabul ve geçerlilik durumlarının söz konusu olabileceği de unutulmamalıdır. 


İlgilenebileceğiniz Eğitimler

İlginizi Çekebilecek Makaleler

2023-05-19
Detaylar makalemizde...
© 2019 İkinci Dil Online
Adres
Ar-Ge Merkezi: ODTÜ Teknokent SEM-2 Binası No B-5 Çankaya Ankara Operasyon Merkezi: Mustafa Kemal Mh. 2139. sk. 24/19 Çankaya Ankara