YDS VE YÖKDİL’E ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

“YDS ve YÖKDİL teknik sınavlardır”. Basitmiş gibi gözüken bu cümlede, YDS ve YÖKDİL’e ilişkin aslında çok önemli bir noktaya dikkat çekmiş oluyoruz. YDS ve YÖKDİL 80 sorudan oluşan çoktan seçmeli sınavlardır. Diğer bir deyişle, her iki sınavda da “kapalı uçlu” bir dizi soruya cevap vermemiz ve aslında “gözümüzün önünde duran” doğru yanıtı bulmamız istenmektedir. Zira soruların “kapalı uçlu” olması, bu sorularda yalnızca tek bir cevap şıkkının işaretlenmesini sağlayacak bazı ipuçlarının mutlaka verilmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, iki sınavda da bizden istenen şey, bir kompozisyon “yazmamız” ya da “dinlediğimiz” bir metne ilişkin soruları cevaplamamız değil, bize sorulan sorunun doğru cevabını işaretlememizdir. Yani, sorunun hem kendisi hem de cevabı bize önceden, üstelik yazılı olarak, verilmiş durumdadır.

Bu saptamanın anlam ve önemi nedir? Her şeyden önce, YDS ve YÖKDİL “teknik” sınavlar ise, YDS ve YÖKDİL soru tiplerini analiz etmek ve bu soruların hangi strateji, teknik ve taktiklerle nasıl çözülebileceğini öğrenmek başarımızı önemli ölçüde artırabilecektir. Diğer bir deyişle, YDS ve YÖKDİL’de hedefimiz çerçevesinde başarılı olabilmek için, sınavda çıkan soru tiplerini iyi analiz etmek ve bu soruların zaten önümüzde duran doğru yanıtlarını “görmemizi” sağlayacak bakış açılarına, tekniklere taktiklere ilişkin sistemli bir çalışma gerçekleştirmek gerekmektedir. Elbette ve mutlaka, bu tür bir hazırlık süreci, İngilizce kelime bilgisinin ve bir metni okuyup anlama (metin okuma ve analiz) becerisini geliştirmenin yanı sıra, 180 dakikalık bir test sınavında başarılı olmak için önem taşıyan işaretleme teknikleri, zaman kullanımı ve stresle başa çıkma gibi hususların öğrenilmesini de sağlamalıdır.

YDS VE YÖKDİL’E ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

YDS’de ve YÖKDİL’de başarılı olmak, özellikle YDS’ye evde çalışmak ve hedef nota ulaşmak için, şu adımları içeren sistemli bir hazırlık süreci geçirmek gerekecektir:

1) İngilizce kelime bilgisinin, metin okuma ve analiz becerisinin geliştirilmesi;

2) YDS ve YÖKDİL’de karşımıza çıkabilecek soru kategorilerinin ve dil yapılarının analiz edilmesi ve öğrenilmesi;

3) Test sınavının yapısal mantığı gereği “kapalı uçlu” bir nitelik taşıyan bu soruların en kolay ve hızlı şekilde çözülmesini sağlayacak bakış açılarının, stratejilerin, teknik ve taktiklerin öğrenilmesi ve bu bakış açılarını, stratejileri, teknik ve taktikleri uygulama becerisinin bol soru çözümüyle keskinleştirilmesi;

4) YDS ve YÖKDİL sınavı için vazgeçilmez olan işaretleme ve zaman kullanımına ilişkin tekniklerin öğrenilmesi;

5) Bütün bu YDS ve YÖKDİL çalışma süreci boyunca edinilen bilgi ve beceriler sayesinde sınav sırasında yaşanabilecek stresin en aza indirilmesi ve böylece başarıya dönük motivasyonun ve odaklanmanın arttırılması.

Öğrencilerimizle bu sınavlara dönük olarak yıllar boyunca gerçekleştirdiğimiz hazırlık süreçleri ve bu süreçler sonunda öğrencilerimizin elde ettiği başarılar, YDS ve YÖKDİL çalışan bir öğrencinin süreç sonunda hedefine ulaşabileceğini kanıtlamaktadır. Bu deneyimler, bu tür “teknik” sınavlarda başarı için sadece genel İngilizce bilgisinin yeterli olmadığını göstermekte; kelime, okuduğunu anlama ve analiz ile strateji-teknik-taktik bileşiminin, yani “sistem” oluşturmanın, doğru materyallerle sınava hazırlanmanın ve hazırlık süreci boyunca, konunun uzmanı bir öğretmenle, belli bir yol haritası izleyerek çalışmanın bu sınavlarda başarı açısından ne kadar önem taşıdığını açıkça ortaya koymaktadır. Diğer bir deyişle, genel İngilizce altyapısını sınava özgü strateji-teknik-taktik üstyapıyla tamamlamak ve güçlendirmek, iyi ve kolay bir YDS ve/veya YÖKDİL sınavını evde çalışırken dahi geçirmemizi mümkün kılacaktır.

Özetle, YDS ve YÖKDİL’de hedefimiz çerçevesinde başarılı olmanın yolu, genel İngilizce bilgisi ve okuduğunu anlama becerisini strateji-teknik-taktikle birleştiren sistemli bir hazırlık sürecinden geçmektedir. Evde YDS ve YÖKDİL çalışmak için bu sistemi korumalı ve YDS çalışırken bu hususlara dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilecek Makaleler

2023-05-19
Detaylar makalemizde...
© 2019 İkinci Dil Online
Adres
Ar-Ge Merkezi: ODTÜ Teknokent SEM-2 Binası No B-5 Çankaya Ankara Operasyon Merkezi: Mustafa Kemal Mh. 2139. sk. 24/19 Çankaya Ankara